Karamell fagyi
P. Irén 2016.06.10. 07:44
Hozzávalók a karamellhez:
· 6-7 dkg kristály cukor kb. (5 csapott evőkanál)
továbbá:
· 4 dl tej,
· 3 tojássárgája,
· 1 csipet só,
· 1 púpos teáskanál étkezési keményítő,
· 1 teáskanál vanília eszencia vagy 1 vaníliás cukor (nekem most csak saját készítésű eszencia van otthon)
· 2,5-3 dl tejszín
Elkészítése:
A tojások sárgáját kikeverem 1 evőkanál kristálycukorral, 1 csipet sóval, az étkezési keményítővel, majd hozzáöntök 1 dl tejet, és azzal is tovább keverem.
Egy edénykét kiöblítek hideg vízzel, beleöntöm a cukrot és kis lángon kicsit sötétebbre karamellizálom. Ekkor leveszem a tűzről, hozzáöntöm a maradék 3 dl tejet, visszateszem a tűzre és lassan feloldom így a karamellt, majd a cukros-tojásos keveréket is hozzáadom, és lassú tűzön sűrűsödésig keverem. Jól lehűtöm.
Mielőtt a fagyigépet elindítom kb. 30-40 percre még a fagyasztóba is beteszem, hogy jó hidegen kerüljön a gépbe. 2,5-3 dl tejszínt félig habbá verek, összekeverem a fagyialappal, és mehet a gépbe.
Miután a gép szép habosra keverte, jól zárható dobozokba teszem és megy a fagyasztóba. Ebből az adagból 2 db 4 dl-es edénnyel lesz. Egy óra múlva már gombócolható.
Ha nem fogyna el, visszateszem a fagyasztóba, és a fogyasztás előtt 10-15 perccel előbb kiveszem, és akkor már szépen gombócolható.
Még több kép itt.
|