Vegeta házilag aszalógépben
P. Irén 2017.08.28. 07:54
Nagyon szeretem a vegeta házi változatát. Szinte miden ételbe teszek egy keveset. A recept csak irányadó. MIndenki azt tesz bele amit akar, és olyan mennyiségben ahogy szeretné. Nekem ez vált be. Ez egy alapváltozat. Ha az étel úgy kívánja, akkor teszek az ételbe még bele ezt-azt.
Évek óta aszalok a napon. Sajnos ezzel a módszerrel ki vagyok téve az időjárás viszontagságainak. Tavaly közel sem tudtam annyit eltenni, mint szerettem volna, mert nem volt 3-4 esőmentes nap amikor ráértem az aszalással foglalkozni. Ezért az idén beszereztem egy aszalógépet,amivel nagyon elégedett vagyok.
Vegeta összetétele: 90 % zöldségek, 10 % adalék ami só.
Jöjjön a recept és a praktikák ahogy az idén készítettem:
Recept (eredeti) napon aszaláshoz: itt.
Hozzávalók:
-
3-3,5 kg sárgarépa,
-
2,5 kg fehérrépa
-
2-3 db karalábé,
-
2 db közepes zeller + levele
-
petrezselyemzöld (ízlés szerint)
-
3-4 fej vöröshagyma
-
egy nagy fokhagyma fele
-
só
-
friss lestyánlevél (ha nincs, jó a szárított is)
-
+ még amit szeretnél, és az ízlésednek megfelel (nálam csak a felsoroltak voltak)
Nem fontos egyszerre készíteni, mert ez elég nagy mennyiség. Én több részletben készítem. A sárgarépát mindig külön, mivel annak megiszom a levét.
Az elkészítés lehet kicsit macerásnak tűnik, viszont az aszalási időt órákkal leröviditi, és nyerünk vele nagyon sok finom zöldség levet, amit meg lehet inni. Évek óta így készítem, nekem így vált be.
Elkészítés:
Sárgarépa: Megtisztítom a répákat, és a robotgép húsdarálóján ledarálom, és kb. fél órát állni hagyom, hogy minél több levet engedjen. Utána feltettem a passzírozó kiegészítőt és átengedtem ezen. Nagyon szépen kipasszírozta a levet. Aki ezt nem tudja megoldani, annak tökéletes megoldás a krumpli nyomó. Évekig így csináltam. Az idén újítottam.
Ezután 10 %-nak megfelelő súlyú adalékmentes sót tettem a darált répához. Jól összekevertem és hagytam állni. Nem nézem az időt, mert közben mást is csinálok. Van amikor egy óra, van amikor kettő is eltelik. A lényeg, hogy látni lehessen, enged megint egy kis levet. Megint kinyomjuk a répa levét, és mehet az aszalóba. Először nem tettem tül ruhát az aszaló tálcára, úgyis szépen megszáradt. De tűllel jobb, mert így nem potyog le semmi az alsóbb tálcákra. Szóval tálcára téve a répa, beindítom az aszalót 45-50 fokon, és csörgősre aszaltam. Nem néztem az órát, mert elején pár órára el is mentem itthonról. Leírni hosszabb, mint elkészíteni.
Fehér répa, karalábé, zeller, vöröshagyma, fokhagyma: Megtisztítottam őket, ledaráltam (nem válogattam külön őket), sóval meghintettem, összekevertem, 10 % sót tettem hozzá, állni hagytam, hogy levet engedjen, majd krumpli nyomóval/passzírozó adapterrel kinyomtam a levét, és ment az aszalóba. Aki meg akarja ezeknek a levét is inni az a répánál leírt módszerrel csinálja. Tehát minden zöldséget külön-külön daráljon, préseljen.
Zöldek (petrezselyem levél, zeller levél, lestyán): Szárával együtt az aszalógépbe tettem és 35 fokon megszárítottam. Mikor kész lett, a leveleit lemorzsoltam. Aki nem aszalógépben szárít az szellős, árnyékos helyen tegye, ne napon.
Amikor minden csörgősre száradt, egy nagy edénybe öntöttem mindent, hozzáadtam a zöldeket is és jól összekevertem. Csatos befőttes üvegben tárolom. Egy évig nem veszti el sem a színét, sem az illatát. A két évesnél a répa egy kicsit megfakult, de az illata tökéletes, és felhasználni.
Természetesen lehet úgy is lehet készíteni, hogy a zöldségeket feldaraboljuk és a napon vagy az aszalógépben szárítjuk.
Megjegyzés: Akinek az aszalógépe olyan, hogy cserélni kell a tálcákat az cserélgesse. Az én gépemnél nem kell, így is szép egyenletesen aszal. Aki apróbb szeműt szeretne, az még apríthat rajta vagy apró lyukú rostával darálja.
Képtár nagyítható képekkel, felíratokkal: itt.
|