Joghurt házilag joghurt kultúrával
P.Irén 2017.09.01. 19:16
Nagyon sok helyen van a neten recept, most azt írom le ahogy csináltam, és a tapasztalataimat, hogy el ne felejtsem.
Hozzávalók: 1 ami fontos szerintem a maghőmérő. Infra hőmérő nem jó. Sajnos megtapasztaltam. Nekem IKEÁ-s hőmérőm van, tökéletesen működik és nem drága. A kézmeleg nem működött igazán jól, mert kicsit híg lett.De így jártam az infra hőmérővel is . A hőmérsékletek nagyon fontosak, mert a végeredményt teljes egészében befolyásolják.
Recept:: 1 liter tej (én házi tejjel készítettem, mivel csak ilyet veszek), 1 zacskó joghurt kultúra.
Elkészítés: A tejet feltettem egy lábasba melegedni. Nem forraltam fel csak 95 fokra melegítettem , és gyorsan lehűtöttem. (A mosogatóba hideg vizet engedtem,és beletettem a lábast). A recept azt írta, hogy 45 foknál tegyük bele a joghurt kultúrát, amit előzőleg egy kevéske tejben elkvertem. Én most 50 fokon tettem bele, egy habverővel gyorsan elkevertem. Ez talán 1-2 perc volt. Nem mértem meg már a hőmérsékletet, de biztosan csökkent néhány fokot.
A receptek azt írják, hogy tegyük egy fermentálóba. Nekem ilyen nincs,. ezért egy jól lezárható tupper edénybe tettem, és többszörösen bebugyoláltam az edényt, és száraz dunsztba tettem most 7 órára. Előzőleg 5 óra volt. Kiváncsi voltam mi változik így. Semmit nem vettem észre.
Mikor kivettem már csak langyos volt, ekkor betettem a hűtőszekrénybe, mivel még legalább 6 órát itt kell lennie, mielőtt ennénk belőle. :-)
Reggel elővettem a joghurtot. Szép sűrű, finom krémes lett, és nem savanyú, mint egyes bolti joghurtok. Pont olyan, amilyennek szeretem. Kis befőttes üvegekbe alulra fagyasztott gyümölcsöt tettem, rákalanaztam a joghurot, lezártam egy tetővel, és ment a hűtőszekrénybe. Most meggyel készült. De bármilyen gyümölcs, lekvár is jó amit szeretünk.
Olvastam egy-két helyen, hogy az így készített joghurttal is be lehet oltani a következő készítésnél a tejet, de csak 2x vagy 3x. Utána újból a kultúrával kell. Leírom majd a tapasztalatomat ezzel is.
Ma 2017.09.02-án a joghurt kultúrával készített joghurttal oltottam be a tejet. 9 órát volt a dunsztban, utána ment a hűtőszekrénybe. Reggel megkóstolom. Az 1 liter tejen kb. egy szűk evőkanálnyi savó van mindössze.
További képek itt.
A joghurt kultúrát itt vásároltam 10 db-os kiszerelésben: https://hazisajtkeszites.hu/joghurt-es-kefir-kulturak
Receptek is vannak az oldalon, érdemes olvasgatni.
Sok sikert! Még tovább kisérletezek ezután is.
|